Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Mézes zserbó gazdagon recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához:

1 tojás
5 dkg margarin
3-4 ek. tej
15 dkg cukor (vaníliával ízesítve)
6 dkg zamatos virágméz
csipet só
40 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
3 dl tej
6 dkg búzadara
20 dkg margarin
20 dkg vaníliás porcukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kb. 15 dkg savanykás lekvár (nagyon finom a rummal ízesített meggylekvár, vagy a ribizlidzsem)

Bevonathoz:
2 ek. sötét kakaópor
2 ek. porcukor
5 dkg margarin
kevés víz

Elkészítés:
Egy habüstben kikeverjük a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet, és gőz fölött állandóan keverve összefőzzük, amíg egynemű massza nem lesz. Langyosra hűtjük, és ráöntjük a szódabikarbónával és sóval jól elkevert lisztre. Jól átgyúrjuk a tálban, a massza ragadós, de semmiképp ne tegyünk hozzá több lisztet! Pár perc pihentetés után négy egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékony lapokra kinyújtjuk (egyszerűbb két réteg sütőpapír között nyújtani) egy közepes tepsi méretére. Kicsit megszúrkálva forró sütőben egyenként megsütjük a lapokat, hűlni hagyjuk őket (hűlés közben a lapok deszkaszerűen megkeményednek).

Közben a krémhez felforraljuk a tejet, és sűrűre főzzük benne a búzadarát, majd kihűtjük, közben néha megkevergetve. A margarint habosra keverjük a vaníliás porcukorral, reszelt citromhéjjal és csipet sóval ízesítjük, majd a kihűlt darapéphez keverjük, egynemű, könnyű krémmé.

Az első lapot a tepsibe tesszük, megkenjük savanykás lekvárral, majd rákenjük a krém egyharmadát. A többi lapot is hasonlóan töltjük össze, legfelülre a legszebb, legsimább mézeslapot borítjuk. Erre kerül a bevonat: a porcukrot és a kakaót kevés vízben elkeverjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a margarint, és simára keverjük. Langyosra hűtjük, és a sütemény tetejére simítjuk. Száradás után fóliával letakarva tegyük a süteményt a hűtőbe, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább 24 órát. Ekkorra a nagyon kemény mézeslapok piskótaszerűen puhák lesznek. Rombuszalakúra szeleteljük.

Tanácsok:
Sokáig frissen elálló, különlegesen finom sütemény; ünnepi alkalmakra is kiváló!


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vaniliás-mézes szelet » Citromos-mézes szőlőleves » Csórós csirke, gazdagon » Mézeskalácspuding
» Mézes szelet » Egyszerű kevert mézes » Puha mézesrudak » Adventi mézeskalács
» Egyszerű mézeskalács » Diós-mézes sült banán » Ropogós mézes » Bundás kenyér gazdagon
» mézes gyógylikőr:) » Zserbó mézesen » Almás-mézes lepény » Csirkecomb gazdagon töltve


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.