Tutireceptek.hu fejléc

Álompuha sajtos pogácsa bögrésen recept

Kategória:
 Nassok, sós finomságok

Hozzávalók:
5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
– 1 púpozott teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 evőkanál langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája ( a megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)

+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)

Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Felesben lehet használni trappistát és füstölt sajtot, azonban ügyelni kell rá, hogy időben kivegyük, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.
8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Légkeverés programon két nagy gáztepsit is be lehet tenni egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután , 185 fokon egyszerre kisütni őket.

Tanácsok:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!


A receptet beküldte: turkkati


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Sajtos rakott burgonya » Orda-sajtos saláta » Sajtos karfiolfánk » Sajtos tepsis burgonya
» Gombás - sajtos pulykamell » Sajtos rizottó » Firenzei négysajtos tészta » Sajtos almás tojássaláta
» Sajtos rudak (egyszerű) » Fokhagymás diós pogácsa » Sajtos háromszög » Sós, vajas pogácsa
» Sajtos penne sonkával » Krémsajtos almasaláta » Sajtos bundáskenyér » Bence kedvence(pogácsa)


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.