| Diétás kalács receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza vagy zabliszt ( helyette: 30 dkg tk búzaliszt, 10 kukoricaliszt, 10 dkg sima fehér liszt) 4 dkg friss élesztő 1 csipet tengeri só nyírfacukor vagy eritrit ízlés szerint (kb. 3-5ek) 6 dkg kókuszzsír 2 db tojás 3dl langyos laktózmentes vagy növényi tej( helyette: 1, 5-ös tej) 1 db vanília rúd kikaparva 1 db tojás a tészta kenéséhez Elkészítés: Elkészítés: 1. Kb. 2 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztet a sóval, a cukorral tálba tesszük, belemorzsoljuk a kókuszzsírt, beleütjük a tojásokat. 3. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom és annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a tál falától. Meleg helyen kb. 1, 5 órát, addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nő. 4. Kikenünk egy királytorta (gyümölcskenyér) formát kevés kókuszolajjal, majd a megkelt tésztát először átgyúrjuk, és négyes vagy hármas fonással megformázzuk. A kikent formába tesszük, és fél-egy órán keresztül kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét megkenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük. Elkészítési idő: 90 perc Kalóriatartalom: 258 kcal Szénhidráttartalom: 41 gramm Zsírtartalom: 8 gramm A receptet beküldte: pnegab Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |