Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Húsvéti kalács (Kata-féle) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához: 750 g finomliszt 50 g élesztõ 70 g kristálycukor 2 csipet só 3 tojás 2 dl tej 80 g vaj 50 g mazsola 50 g aszalt vörösáfonya 1 kk amarettó likõr 4 kis rozmaring ágacska 0,5 g sáfrány
A kalács tetejére: 1 tojás sárgája 0,5 dl víz 3 ek kristálycukor

Elkészítés:
1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztõt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjük benne. Amikor kész, félretesszük hûlni.
4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likõrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
5. Egy keverõtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amibõl elõzõleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztõt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütõlemezt.
9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kissebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
10. A 2/3 -os darabot három egyenlõ részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belõlük egy fonatot.
11. A kerek cipóformájú darabot egy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
12. Helyezzük a sütõlemezre, takarjuk le ruhával, és kelesszük 30-40 percig.
13. A sütõt melegítsük elõ 180°C fokra. /légkeverésesben :160 °C fok/
14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
15. Helyezzük a sütõbe, és süssük kb. 40-45 percig.
16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihûlni.


A receptet beküldte: hpkati


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fonott kalács » Német kalács » Gyors kalács, batyu, csiga » Cafe de Paris(Kata-féle)
» Mézeskalács, puha és finom » Tarka kalács » Fahéjas fonott kalács » Sonkás tekercs(Kata-féle)
» Húsvéti borkorcsolya » Kelesztés nélküli kalács » Pizzás kalács » Uzsonnakrémek kalácshoz
» Legényhódító (Kata-féle) » Karácsonyi kalácskoszorú » Almás körtés kalácspuding » Joghurtos pite(Kata-féle)


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.