Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Kovászos kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
Kovászhoz:

15 dkg joghurt
15 dkg finomliszt
liszt, víz

Kenyérhez:

20 dkg kovász
1 kg finomliszt (max. 40%-ban más - pl. rozs, vagy teljesőrlésű - liszt is lehet)
1 ek. sikér
1 csapott ek. só
1 csomag (fél kg liszthez való) instant élesztő
víz
esetleg egy szem főtt, áttört krumpli

Elkészítés:
Kovász:

A joghurtot és a lisztet összekeverjük, kb. 3 napig szobahőmérsékleten érleljük. Ha már buborékok vannak a felszínén, és savanykás illatot áraszt, adunk hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, és újabb kb. 1 napig érleljük, amíg ismét habos nem lesz a massza. Ha nem használjuk fel azonnal, lefedve hűtőben tárolhatjuk, 3-4 hétig is eláll. Kenyérsütés előtt a szükséges mennyiséget kivesszük belőle, és felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartjuk. Minden kenyérsütés után a maradék kovászhoz még 10 dkg lisztet és 1 dl vizet adunk, 1 napig érleljük szobahőmérsékleten, majd betehejük a hűtőbe. Joghurtot az első alkalom után többet nem szükséges használni.

Kenyér:

20 dkg szobahőmérsékletű kovászt 40 dkg liszttel és annyi vízzel keverünk el, hogy galuskatészta-szerű masszát kapjunk. Érni hagyjuk 6-10 órát (vagy ha reggel sütünk, egy éjszakán át).
A maradék lisztben elkeverjük a sót, sikért, instant élesztőt, az érett állapotban lévő kovászt, és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy elég kemény tésztát kapjunk. Tehetünk a kenyérbe egy kisebb főtt, passzírozott krumplit is, akkor még sokkal keményebbre kell dagasztani a tésztát, mert kelés közben a krumpli nagyon meglágyítja!

Nedves konyharuhával letakarva bő duplájára kelesztjük a tésztát, majd finoman átgyúrjuk, formázzuk (lehet egyben, vagy két kisebb cipóban sütni), amikor újra a kétszeresére kelt, forró sütőben sütjük. Ropogósabb a kenyér héja, és nem is szárad ki, ha a tepsi aljába egy kis lábosban vizet teszünk. Ha egyben sütjük a kenyeret, kb. fél óra után kicsit csökkenthetjük a sütő hőfokát.
Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Liliom kenyér » 5 lisztes kenyér » Sonkás rakott kenyér » Thönkölybúza kenyér
» Zöldséges kenyérpuffancsok » Rakott bundáskenyér » Narancsos banánkenyér » Arizonai kukoricakenyér
» Lyukas kenyér » Lisztmentes kenyér » Sajtos bundáskenyér » Húsvéti tojáskenyér
» Lapkakenyér » Graham kenyér » Gyümölcskenyér egyszerűen » Gépi házikenyér


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.