Tutireceptek.hu fejléc

Parasztkenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
Kb. 1 kg-os kenyérhez:

50 dkg Bl55 finmliszt
10 dkg Rl60 fehér rozsliszt (rozsláng)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
kb. 4,2 dl víz
1 tk. szárított élesztő vagy 1 dkg friss
2 tk. só

Elkészítés:
20 dkg finomlisztből, az élesztőből és 2 dl hideg vízből kovászt készítünk, letakarva kb. 18 órán át érleljük.

Másnap a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, kb. 20-30 pecen át nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 30 percet, akkor finoman átgyúrjuk, és másfél órán át letakarva kelesztjük. Ezután néhány mozdulattal megformázzuk, és további 1 órán át kelesztjük.

Forró, gőzös sütőben sütjük, kb. egy órán át.

Tanácsok:
Az egyik legfinomabb kenyér szerintünk, főleg, ha a kovász valóban jó érett, és nem sajnáljuk az időt a dagasztásától. A dagasztást egyébként célszerű dagasztógépben, vagy a kenyérsütő megfelelő programján készíteni, ekkor 20 perc elegendő.

Ugyanebből a tésztából egy-két evőkanállal több vízzel kitűnő zsemle vagy kifli készíthető hasonló módon, valamivel rövidebb kelesztési időkkel. Fél adag tésztából 8 közepes méretű péksütemény süthető.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Házi magvas zsemle » Fahéjas banánkenyér » Rozsos cipóm lenmaggal » Gépi Magos rozsos kenyér
» Navahokenyér » Tatu kifli » Otthon sütött kenyér. » Burgonyáskenyér
» Kenyér sütőtálban » Norbi féle welness pizza » Lekváros-kakaós kifli » Cserépben sült kenyér
» Lenmagos, gépi kenyerem » Kakaós csiga 3. » Pizzatekercs Ági módra » Kenyér alaptészta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.