Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Krémes lepény recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
24 dkg cukor
25 dkg liszt
25 dkg vajból készült vajastészta
(készen vásárolt vajastészta lapok)
Töltelék: 6 db tojás
24 dkg cukor
12 dkg liszt
1 rúd vanília vagy 1 1/2 cs.vaníliás cukor
6 dl tej

Elkészítés:
A kész vajastésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez - valamivel nagyobb is lehet, az összehúzódásra számítva. Forró sütőbe tesszük, majd egyenletesebb tűznél rózsaszínűre sütjük. A krémet még melegen ráöntjük, tetejét vizes késsel elsimítjuk. A másik kisült lapot egyforma kockákra vágjuk és a krém tetejére helyezzük. A kockák ,mentén vizes késsel felszeleteljük. Lapos tálra helyezzük és cukorral meghintjük.
Krém készítés: A tojás fehérjéket a cukor kétharmadával gőz felett kenmményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojásokat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot.

Tanácsok:
EGYSZERŰ MÓDJA>>A tejet a cukormennyisége 1/5-ével felforraljuk. A habot a maradék cukorral már 5 perccel a tej feltevése előtt felverjük. A lisztet a maradék tejjel egy edényben tejfölsűrűségűre keverjük, miközben a tojássárgáját is hozzáadjuk.
Ezt a keveréket a zubogva forró tejhez öntjük állandó Keverés közben. Mire újból felforrt és besűrűsödött, könnyedén hozzákeverjük a felvert tojáshabot. A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel.
Hibalehetőségek: előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet:
1. A cukortej-tojás elegyet nem forraltuk fel eléggé, a hab bekeverése előtt,
2. A besűrítés a liszttel gyenge tűzön túl hosszú ideig tartott, s így a lisztben levő sikértől krémünk nyúlóssá válik. Ilyen esetben a krém már nem kocsonyásodik meg. A cukrot a tej forralásának megkezdése előtt azonnal tegyük bele, mert különben a tej odakozmásodik.


A receptet beküldte: Polli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kakaós lepény (Krisztitől) » Vaníliakrémes muffin » Az én francia krémesem » Citromkrémes torta
» Szalalkális krémes » Meggyes krémes - másképp » Francia krémes » Eperkrémes piskótarolád
» Sajtkrémes cukkini » Intelligens krémes » Sajtkrémes minifánk » Gyors sajtkrémes csiga
» Diós krémes retro » Gombás hablepény » Csokoládés lepény » Kongói lepény anyós módra


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.