Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Kulcsos kalács recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
65 dkg finom liszt,
2 dkg élesztő,
1 dkg só,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj (vagy margarin),
2 dl tej,
1 db tojás,
1 db tojás sárgája.

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben érdemes felfuttatni. A lisztet általában minden tésztához szitálva kell felhasználni, hogy a liszt fellazuljon, sok levegő töltse ki a lisztszemcsék közti teret, és azért is, hogy langyosabb legyen. Egy edénybe szitálás után legjobb a liszt közepébe három mélyedést készíteni. Az egyikbe kerüljön a felfuttatott élesztő, a másikba a tejben feloldott só és cukor, a harmadikba a tojás, a tojás sárgája és a langyos, kicsit képlékeny vaj. A dagasztást úgy kell végezni, hogy fokozatosan keveredjenek el az anyagok. A tej legyen langyos, melyet apránként adjon a tésztához, annyit, hogy a tészta viszonylag lágy legyen.
A kalács foszlóssága az alapos dagasztáson múlik. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a kéztől, az edény falától, és érezhetően sok levegő keveredett hozzá. Letakarva kell érlelni, 60-65 percig, miközben két alkalommal is újból kicsit át kell gyúrni, hogy az élesztő által elhasznált levegő helyett újból friss oxigén kerüljön a tésztába. Ha a tészta jól megkelt, kezdhető el a formázás.
Legáltalánosabb forma a három, vagy négy részre kell osztani a tésztábol előállítható fonott kalács.
A fonatoknak megfelelő számú részeket előbb fel kell gömbölyíteni, majd letakarni, kicsit pihentetni. Ezután kinyújtani és megfonni. A bevezetőben említett alakváltozatokhoz a forma kívánalmainak megfelelő számú és nagyságú tésztadarabokat gömbölyítés és pihentetés után kell a szokásoknak megfelelően, vagy fantáziánk szerint alakítani, formázni.
Az elkészült alakzatok tetejét tojáslével gondosan le kell kenni és 50 percig keleszteni. A vetés előtt ismét tojásozás szükséges, hogy a kelés után kiemelkedő részek is fényesek legyenek a sütés után. A második kenés után kicsit várni kell, hogy a tojás megszikkadjon. Ha ez is megtörtént, kezdhető el a sütés.

Tanácsok:
Ez a kb. 1 kg-os kalács 40-45 perc alatt sül át.


A receptet beküldte: Rozália


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gyors kalács » Méteres kalács (Kata-féle) » Mézeskalács, puha és finom » Kakaós fonottkalács
» Feketeerdei adventi kalács » Milánói kalács » Tejes kalács » Foszlós Kalácsok
» Kalács lisztérzékenyeknek » Kalács » Fonott kalács(Kata-féle) » Kétszinű kalács
» Marcipános kalács » Cukrozott minikalácskák » Adventi kalács » Banános kalács ünnepre


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.