Tutireceptek.hu fejléc

Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin recept

Kategória:
 Halas ételek

Hozzávalók:
1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
10 deka vékony szelet füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém

Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat.
A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm.
Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát.
Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat.
Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe.

Közben a hallal foglalkozunk. A pontyszeleteket 2 cm-es kockákra vágjuk és beleszórjuk egy tálba.
Összeforgatjuk őket sóval, borssal, meg kevés liszttel és miután egy serpenyőben gyengéden összeolvasztottuk a vajat, meg az olajat, keverékükön megsütjük a halkockákat.
Ha nincs nagyméretű serpenyő, akkor jó lesz két közepes is, lényeg, hogy az összes hal egyszerre készüljön el.

Összekeverjük a tejfölt a csípős paprikakrémmel és mikróban, vagy egy kis lábasban a gázon meglangyosítjuk.

A megpirult krumpliágyat kivesszük a sütőből, szűrőlapáttal ráköltöztetjük a pontyfalatokat és megöntözzük őket az ízes tejföllel.

Tanácsok:
(4 adag lesz belőle)


A receptet beküldte: Rozália


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fokhagymás karaj » Fokhagymás újburgonya » Fokhagymás-gombás karfiol » Szalonnás aszalt szilva
» Medvehagymás rizs » Póréhagymás rakott tészta » Hagymás krokett » Erdélyi hagymás csülök
» Hagymás-sajtos tarja » Tepsis hagymás-újkrumpli » Medvehagymás krém » Tepsis hagymás gomba
» Szalonnás, tojásos krumpli » Fokhagymás sült oldalas » Tarhonyás-szalonnás lecsó » Hagymasaláta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.