Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Spenótos rakott krumpli recept

Kategória:
 Zöldséges ételek

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 kg spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2+2 ek. vaj/margarin
150 g reszelt trappista sajt
40 g finomliszt
3, 5+0, 5 dl tej
só, bors
szerecsendió
2 tojássárgája
40 g mandulapálcika vagy fenyőmag

Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk.

2. A spenótot megtiszítjuk, váltott vízben megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk. 2 ek. felforrósított vajban/margarinban üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk a spenótot, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd elfőzzük a levét.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk a félretett 1 ek. hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd csomómentesre keverjük a tejjel és 3, 5 dl vízzel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk 1, 5 dl tejjel a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal a tűzről lehúzott, forró mártásba keverjük.

4. Egy szemrevaló, közepes-mélyebb sütőedény aljára 1-2 ek. mártást simítunk. A krumplit vékonyan (pl. tojásszeletelővel) felkarikázzuk, 1/3-át a sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval. Tetejére kócosítjuk a spenót felét, aztán mártás, krumpli, só, spenót stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli és mártás legyen.

5. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a mandulával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk (tűzforró a belseje!), és a sütőedényben kínáljuk. Külön tálkában reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.


Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból is, amelyet foltokban simítunk a krumpli tetejére.
Az egyes rétegek közé csíkokra-kockákra vágott sonkát, maradék sült vagy főtt húst, kemény tojáskarikákat is szórhatunk.
Nagyon jó hústalan vendégváró, mert előző nap is lerakhatjuk, így fogyasztás előtt csak sütni kell, de ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál (a sütési idő 20-25 perccel hosszabb!)


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Spenótos pulykamell » Török rakott csirke » Rakott krumpli Ági módra » Rakott spagetti
» Krumplis bere II » Paradicsomos krumplileves » Rakott nokedli darálhússal » Rakott hús
» Az én rakott krumplim » Rakott zöldbab tarhonyával » Spenótos pesto » Rakott krumpli kukoricával
» Hamis krumplisaláta » Rakott cukkini 2 » Krumpliágyon sült gomba » Tepsis rakott csülök


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.