| Születésnapi csirke receptHúsételek Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 2 dl félszáraz pezsgő, 1/2 dl konyak, 25 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg gomba, 1 nagy csokor petrezselyem zöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, a csirke mája, zúzája. Elkészítés: A csirkét kívül-belül megtisztítom. Hasát sóval jól bedörzsölöm, kívülről pedig az olajjal megkenem, majd alufóliába csomagolom, és forró sütőben megsütöm. Közben a vegyes zöldséget megtisztítom, lereszelem, a csirkemájat és a zúzát nagyon apróra vagdalom, a gombát tisztítás után vékonyra szeletelem. A reszelt zöldséget vajon lepirítom, hozzáteszem a gombát, a nagyon apróra vágott főtt füstölt sonkát és a májvagdalékot. Együtt pirítom néhány percig, majd a pezsgővel felöntöm. Finomra vágott petrezselyem zölddel fűszerezem, megsózom, borssal meghintem, és jól kiforralom, majd sűrű mártássá főzöm. A sült csirkét felszeletelem és tűzálló tálra egymás, mellé teszem, a sűrű mártást pedig a tetejére csorgatom. Forró sütőben piros kérget sütők rá, majd azon forrón lelocsolom a konyakkal és meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, azonnal tálalom. Vajas brokkolival és sült szalmaburgonyával kínálom. A csirke mártásos pirítását, illetve meggyújtását úgy kell időzíteni, hogy az közvetlen tálalás előtt történjen. A receptet beküldte: badonyimariaeva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |