| Burgonyás-köményes kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 50 dkg hámozott, áttört, fõtt burgonya, 2 dkg friss élesztõ, 1 teáskanál kristálycukor, 1 1/2-2 dl tej, 3 evõkanál olaj, 1 púpozott teáskanál köménymag, 1 csapott teáskanál só, olaj a tepsi kenéséhez. Elkészítés: A kenyér összes alkotórészét a sütés elõtt a kellemes hõmérsékletû konyhába készítjük. Nagy bögrébe 1 dl meglangyosított tejet öntünk, és belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt, valamint a cukrot, majd a bögrét egy papírszalvétával befedjük, és az élesztõt addig kelesztjük, amíg a bögre tetejére fel nem "fut". Mély tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe öntjük a felfutott élesztõt és az olajat, ezután pedig beletesszük a még melegen áttört burgonyát, a sót, valamint a köménymagot, majd összedolgozzuk. Apránként annyi tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg lyukacsos-hólyagos nem lesz. (Háztartási robotgéppel 8-10 perc alatt tökéletesen ki lehet dolgozni.) Lisztezett deszkán két darabra vágjuk, hosszúkás zsúrkenyér formára alakítjuk, majd kikent sütõlemezre rakjuk. Egy órán keresztül hagyjuk kelni, végül a tetejét vízzel lekenve, elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra sütjük. A forró kenyereket a sütõlapon hagyjuk kihûlni. Tanácsok: (kb. 90 dkg) A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |