Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Esterházy-rostélyos recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott rostélyos vagy lapos hátszín (800 g)
só, bors
2-3 ek. mustár
4 ek. olaj
600 g vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
1 nagy fej hagyma
30+20 g vaj/margarin
30 g finomliszt
1 dl félszáraz vörösbor
1 babérlevél
1 citrom
8-10 szem kapribogyó
1 csapott kk. porcukor
2 dl tejföl
2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:
A rostélyosokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, széleiket 4-5 csippentéssel bevagdossuk, folpackkal letakarva kissé kiverjük. Meghintjük durvára őrölt borssal, megkenjük mustárral, és mélyebb üveg- vagy porcelántálba téve meglocsoljuk az olajjal. Folpackkal letakarjuk, 12-24 órán át a hűtőszekrényben érleljük.

2. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk. Felét félretesszük, a maradékot karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.

3. Kiemeljük a pácléből és megtörölgetjük a hússzeleteket (A). Meghintjük sóval, borssal, majd 30 g felforrósított vajban/margarinban, élénk tűzön mindkét oldalukat elősütjük (3-3 perc) (B), és félretesszük.

4. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket (C), néhány percig pirítjuk. Meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a bort, 1 dl vizet, a babérlevelet, 2 kisujjnyi citromhéjat (D), végül beleágyazzuk a húst, és fedő alatt, szelíd tűzön, vajpuhára pároljuk.

5. Közben a félretett zöldségeket uborkagyalun vékonyra szeleteljük (E), és gyufaszálnyi csíkokra metéljük (F). 20 g felforrósított vajban/margarinban 2-3 percig pirítjuk, aztán felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

6. A húst előmelegített tálra emeljük-rendezzük, melegen tartjuk. A mártást kisebb edénybe szűrjük (G), jól kinyomkodjuk a zöldségekből a lét, de nem passzírozzuk. Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, a cukrot és a tejfölt, végül a párolt zöldségmetéltet (H), és összeforraljuk. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk. Bevonjuk vele a hússzeleteket, és citromkarikákkal, petrezselyemmel/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk. Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.

Tanácsok:
A főrendű Esterházy család sok-sok jeles személyiséget adott a magyar közéletnek: kit államférfiúi, kit hadművészeti, kit mecénási erenyéi tettek nevezetessé. Esterházy Miklós (1765–1833) többszörösen is kitüntette magát: nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyüjteményének alapítója volt, de nagy ínyenc is. Neki köszönheti
az utókor ezt a pikáns-finom rostélyost.


A receptet beküldte: albertsquare


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mustáros-sajtos rántott hús » Szilvaszószos marhaoldalas » Bélszínroló » Gombás zúzaragu
» Ízletes borjúmáj » Finom karaj » Ropogós kacsacombok » Sonkakrémes rakott burgonya
» Baconos-gombás csirketekercs » Mozzarellás csirkemell » Pulykamell Gellért módra » Resztelt máj
» Mexikói fasírt » Lecsós csirkemáj2 » Tejszínes pulyka fasírt » Békacomb paprikásan


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.