Tutireceptek.hu fejléc

Fehér kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
1 kg sima liszt
4 mokkáskanál só
2 csapott ek. sikér
2,5 dkg élesztő
kb. 5-5,8 dl hideg víz (nyáron kifejezetten hűtött víz kell)

Elkészítés:
A lisztet, sikért és a vizet alaposan összegyúrjuk, hogy közepesen kemény (kalácsnál kicsit keményebb) tésztát kapjunk. 1/2-1 órán át letakarva érleljük.

Ekkor ellapogatjuk, rámorzsoljuk a friss élesztőt, belehajtogatjuk a tésztába, és hosszan, alaposan átdagasztjuk, míg az élesztő teljesen el nem keveredik a tésztában. Ekkor újra ellapogatjuk, rászórjuk a sót, és ismét ugyanannyi ideig dagasztjuk, mint az előbb (kb. 15-15 perc).

Ekkor félreteszük pihenni a tésztát. Fél óra múlva finoman átgyúrjuk, és újra pihentetjük kb. 2 órát. A felhólyagosodott tésztát ellapogatjuk, és szorosan feltekerjük, meg-meggögetjük, hogy felülete sima, egyenletes legyen. A megformázott veknit letakarva, lehetőleg kenyérformában kelesztjük újra bő egy órát, ekkor előforrósított tepsire borítjuk, tetejét pengével vagy nagyon éles helyen 3 helyen bevágjuk, és nagyon forró, gőzös sütőben sütjük kb. egy órát.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bundáskenyér-szerintem » Húsvéti sonkás kenyér » Fokhagymás Graham kenyér » Piros-fehér-zöld rizottó
» Candida szükség kenyér » Gyümölcskenyér (U1) » Fehér és lilakáposztás » Bundás kenyér másképp
» Fehérbor-krém » Elzászi kenyérlángos » Fehér püspökkenyér » Parasztkenyér
» Majom kenyér » Trencséni kenyér, 750 g » Málnalekváros bundáskenyér » Banános-kenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.