Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Fokhagymás báránycomb recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Hozzávalók 8 személyre:
• 8-10 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb báránycomb (kb. 2,5 kg)
• 1 ágacska kakukkfű
• 1 ágacska rozmaring
• 1 kis csokor kapor
• 1 kávéskanál szárított oregánó
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 dl száraz vörösbor
• A mártáshoz:
• 8-10 nagyobb bazsalikomlevél
• 20-25 mentalevél
• 1,5 dl borecet (5%-os)
• 3 evőkanál citromlé
• 2 evőkanál cukor

Elkészítés:
Előkészítés: A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, félbevágjuk. A húst letisztítjuk a faggyúmaradványtól. A kakukkfüvet, rozmaringot és a kaprot leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, és finomra vágjuk. A báránycombot késheggyel 16-20 helyen megszurkáljuk, beledugdossuk a fokhagymagerezdeket, bedörzsöljük sóval és (frissen) őrölt borssal. Elkeverjük az oregánót és a vágott zöldfűszereket az olívaolajban, bekenjük vele a húst, alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: Másnap a sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Letakarítjuk a pácot a húsról (a zöldfűszerek könnyen megérnek, és keserűek lesznek), tepsibe fektetjük, és meglocsoljuk az átszűrt páclével. 20 percig pirítjuk-megkapatjuk, majd aláöntjük a bort, alufóliával betakarjuk, visszakapcsolunk 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), és puhára pároljuk (kb. másfél óra). Félidőben egyszer megfordítjuk. Végül levesszük a húsról a fóliát, és a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (további 15-20 perc). Miközben a hús sül, elkészítjük a mártásalapot: a bazsalikom- és mentaleveleket leöblítjük, finomra vágjuk. A borecettel, a citromlével, a cukorral és 1 csipet sóval felforralunk 1,5 dl vizet, beledobjuk a bazsalikomot és a mentát, éppen csak felforraljuk, majd lefedjük, és lehúzzuk a tűzről. Olykor megkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni, végül lábaskába szűrjük. A húst vágódeszkára emeljük, 5 percig pihentetjük. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Ahogyan a csontok engedik (legmutatósabb, ha az asztalnál) felszeleteljük a húst, és a külön tálkába szedett, forró mártás kíséretében tálaljuk. Burgonyapüré, párolt zöldségköret illik hozzá.

Tanácsok:
Megjegyzés:
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 559 kcal


A receptet beküldte: rohangya


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fokhagymás ponty » Fokhagymás csirke baconban » Fokhagymás karaj II. » Fokhagymás vaj
» Fokhagymás ízesítő » Fokhagymás sajtkrémleves » Fokhagymás kapros krémsajt » Fokhagymás marhapörkölt
» Fokhagymás vaddisznótokány » Fokhagymás sült máj » Fokhagymás csirkecomb » Brokkoli fokhagymás vajban
» Fokhagymás Röfihús » Fokhagymás gombaleves » Csípős fokhagymás pecsenye » Fokhagymás tarja


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.