Tutireceptek.hu fejléc

Foszlós kalács recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 kk cukor
3 dkg élesztő
50 dkg simaliszt
10 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor és egy csipet só
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola (de lehet mazsolátlan is)

Elkészítés:
1 dl langyos tejbe beletesszük a kávéskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megfuttatjuk. Ha kész, a liszt közepére öntjük és galuska keménységűre gyúrjuk (ez eddig a kovász). Ez után addig pihentetjük, amíg kétszeresére nem dagad. Ha megdagadt, akkor a három tojás sárgáját kikeverjük az 5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a 2,5 dl (szintén langyos) tejet, a 8 dkg megolvasztott vajat és a csipetnyi sót. Ezt összedolgozzuk a pihentetett kovásszal, és hólyagosra keverjük tésztát.
A tészta tetejét szórjuk meg liszttel, majd újból hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszeresére nőtt, borítsuk ki a deszkára és dolgozzuk bele a mazsolát (amelyet előzőleg langyos vízben áztattunk).


Először formáljunk belőle három cipót, majd hosszúkás hengereket, ez után jöhet a fonás. Tegyük vajjal kikent formába, és ismét takarjuk le, hogy felvehesse a forma alakját, és annak tetejéig dagadhasson. Ekkor kenjük meg tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 40 perc alatt pirosra sül. A formában hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 140 perc

A receptet beküldte: 5bastya


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kalács csokiöntettel » Fonott, töltött kalács » Osztrák mézeskalácstorta » Sonkás fonott kalács
» MUFFIN-maradék kalácsból » Házi kürtőskalács » Csokoládés túrós kalács » Almás kalácsfelfújt
» Kürtőskalács » Fahéjas kalács » Boszorkányos mézeskalács » Almás, fűszeres kalács
» Mézeskalács ízű joghurt » Édesség maradék kalácsból » Fonott kalács (Update 1) » Szirupos-mákos kalács


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.