Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Glutén mentes almás süti recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztaához:
100 gr kukorica liszt
100 gr gm keményítő
1 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor
260 gr rizsliszt
30 gr élesztő
1 tojás
1 dl tej
2 nagykanál tejföl
10 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
2 ek cukor
kevés só

A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
1 csomag Dr Oetker vaníliás puding
ízlés szerint cukor és őrölt fahéj

A tetejére:
1 tojás kevés tejjel elkeverve
szeletelt madula
fahéjjal elkevert kristálycukor

Elkészítés:
az 1 dl tejet kevés cukorral meglangyosítottam, és felfuttattam benne az élesztőt. Amíg az élesztő "éledezett", egy tálba mértem a liszteket, a keményítőt, és a pudingport, elkevertem a cukorral és a sóval, a reszelt citromhéjjal, és mintha omlós tésztát akarnék csinálni, elmorzsoltam a margarinnak. Közepébe mélyedést csináltam, és oda öntöttem az élesztős tejet, a tejfölt, és a tojást. Jól összedolgoztam, majd konyharuhával leterítve, 1 órán keresztül hagytam pihenni, kicsit kelni.
Közben az almát meghámoztam, és nem túl apró darabokra vágtam, majd feltettem egy fazékban cukorral dinsztelni. Nem kell, h teljesen puhára dinsztelődjön! Az 1 csomag pudingport kevéske vízben csomómentesre kevertem, és azzal besűrítettem az almát, majd a végén fahéjat adtam hozzá a mi szánk íze szerint. (hagyjuk langyosra hűlni, ha kész!)
A tészta, mivel eléggé szakadós, legegyszerűbben úgy kerülhet a tortaformába (vagy piteformába), ha 2 felé vesszük, (1 kisebb, és egy nagyobb részre). A nagyobb részt pedig kézzel formázzuk bele a kivajazott, kilisztezett formába úgy, h kb 2 cm vastagságú legyen az alján is, meg az oldalán is a formának. Beleöntöttem az alma masszát, majd a tetejét befedtem a maradék tésztából méretre nyújtott tésztával. A legegyszerűbb, ha enyhén lisztezett folpackon nyújtjuk, mert így egyszerűen átemelhető, szakadás nélkül rárakható a fedő a formára ( a széleit össze kell csipkedni a tészta oldalával, h ne tudjon kifolyni a töltelék). Csak rá kell fordítani. Mielőtt sütőbe raknám, a tejjel elkevert tojással alaposan megkenem a tetejét, megszórom mandula forgáccsal bőven, majd így mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt megsül, de kb félidőben ki kell venni, és megszórni a fahéjas kristálycukorral! Amikor már majdnem teljesen kihűlt, akkor lehet könnyedebben kivenni a formából, és szeletelni.

Tanácsok:
Aki ínyenc, az kipróbálhatja, h a tésztába 2 almát is belereszel! :)
Mint általában a gm tészták, ez is kicsit megkeményedik, ha kihűl teljesen. Én ezért evés előtt másnap egy kicsit megmikrózom. Finom, nem túl drága, és később is ehető, nem csak frissen.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: bubó bubó


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csokis-almás rizskótorta » Mesealmás » Almás-fahéjas palacsinta » Forró almás álom
» Óriás almás palacsinta » Almás - fokhagymás karaj » Almás, rumos puding » Almás-fűszeres csirkemell
» Anna Almás lepénye » Update 1 Almás pogácsa » Villámgyors bögrés almás » Almás tejes pite
» Tip-top almás » Almás croissant » Mennyei almás » Almás-sajtos körtesaláta


Minden jog fenntartva © 2022, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.