Tutireceptek.hu fejléc

Magyaros rakott káposzta recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1,5 kg vecsési savanyú káposzta
80 dkg darált (sertés-marha vegyesen) hús
25 dkg füstölt csemege szalonna
25 dkg füstölt paraszt kolbász
30 dkg rizs
3 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 25 dkg (házi) lecsóalap, vagy szezon szerint más
1 dl száraz fehérbor
kb. 2 evőkanál őrölt paprika
kb. 2 teáskanál csípős piros arany
kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
kb. 2 teáskanál őrölt bors
kb. 1 teáskanál egész kömény
kb. 1 teáskanál őrölt kömény
kb. 2 teáskanál ételízesítő
kb. 2 dkg cukor
2-3 babérlevél

1 nagy doboz tejföl (830g-os) kevés tejjel elkeverve

Elkészítés:
A szalonnát kakastaréjra darabolom, a zsírját – nem teljesen - lassan kisütöm, a szalonnát félreteszem.

Kb. fele mennyiségű szalonna zsiradékban a fele mennyiségű kockázott vöröshagymát megdinsztelem, majd a fokhagymát is megfuttatom, a húst rajta fehéredésig átsütöm, és a szokásos módon a pirospaprikával, lecsóval, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, piros arannyal, ételízesítővel fűszerezett pörköltet készítek, a vége felé borral meglocsolva, de nem sütöm a végén zsírjára, mert jó, ha szaftos marad.

A rizst az olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, sóval, borssal, ételízesítővel puhára párolom.

A káposztát kimosom, kinyomkodom, néhány helyen a hosszú szálakat átvágom. A zsiradék másik felében a cukrot karmellizálom, a maradék félfőre aprított vöröshagymát üvegesre párolom, a káposztát a babérral, egész köménnyel, egy kis pohár vízzel kb. 1/2 órát párolom.

A kolbász bőrét lehúzom, felkarikázom.

Egy nagy tepsit (30x40 cm.) kizsírozok, a káposzta felét elterítem benne. Rákanalazom a rizst, a fele mennyiségű tejföllel lekenem. A pörköltet a szaftjával rámerem, a kolbászkarikákat elosztom rajta, beborítom a maradék káposztával, a maradék tejföllel bevonom.

A kakastaréjokat a tetejére helyezem, fedetlenül, előmelegített 210 fokos sütőbe tolom. Kb. 45 percig sütöm, majd légkeverésre kapcsolom a sütőt, és kb. 15 percig pirítom, ameddig a teteje enyhén megpirosodik.

Pihentetem, hűtöm, kb. 1 adagos kockákra szeletelem. Tálalásnál tányérra emelem, igény szerint a kakastaréjjal és tejföllel tálalom.


A receptet beküldte: Sirály


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Hargitai rakott palacsinta » Tavaszi rakott » Kelkáposztás csirke » Túrós rakott alma
» Sajtos rakott padlizsán » Apatini káposztás harcsa » Sajtos rakott karfiol » Rakott zöldbab 2.
» Kukoricás rakott cukkini » Túrós rakott karfiol » Kovászos savanyú káposzta » Káposztagombóc másként
» Rakott csirkemell3 » Madra töltött káposztája » Húsos káposzta » Túrós rakott burgonya


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.