Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Muszaka/90 napos/keményítő nap recept

Kategória:
 Zöldséges ételek

Hozzávalók:
2 szép, közepes méretű padlizsán
2 szem nagyobb krumpli
0,5 l paradicsomlé
1-2 friss, érett pradicsom
2 közepes-nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 púpozott kanál görög (ha hozzájutunk moussaka) fűszerkeverék
só, bors
1 leveskocka (tetszés szerinti)
2-3 evőkanál (olíva)olaj
margarin a kikenéshez

Elkészítés:
A padlizsánokat megpucoljuk, majd vékony (kb. fél centis) szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és egy kicsit pihenni hagyjuk. Közben héjában megfőzzük a krumplikat, hagyjuk kihűlni (a levében is maradhat). Ha a padlizsán levet eresztett, enyhén megolajozzuk a sütőrácsot (vagy szalonnával megkenegetjük - ez egyszerűbb), és 180 fokos sütőben megsütjük rajta a padlizsánszeleteket. Érdemes alátenni egy sütőpapírral bélelt tepsit, hogy a sütő (meg a tepsi) ne legyen rettenetesen koszos.

Amíg a padlizsán sül, felvágjuk a hagymát kockákra, csak úgy rusztikusan, azaz nem feltétlenül szép egyformára, közepes-nagy kockákra, és az (olíva)olajon megfonnyasztjuk. Kicsit sózzuk, esetleg borsozzuk. Amikor megsültek a padlizsánszeletek (10-15 perc alatt), kiveszünk 4-6 szeletet, felvágjuk apróra, hozzáadjuk a hagymához, átpirítjuk egy kicsit, majd egy púpozott evőkanálnyi fűszerkeverékkel ízesítjük.
A kihűlt krumplikat megpucoljuk, és a padlizsánokkal megegyező méretűre karikázzuk.
Egy viszonylag kis méretű (kb. 15x25 cm-es) edényt (jénai, kerámia vagy teflontepsi) kikenünk margarinnal. Lerakunk az aljára egy réteg krumplit, arra egy vékony réteget a hagymás-padlizsános raguból, majd egy réteg padlizsánkarikát. Ezt megismételjük.
Az edénybe, amelyikben a ragut készítettük, kimosás nélkül (maradjon benne a jó kis fűszeres íz) tegyünk egy kis olajat, és ha van friss, érett paradicsomunk, hámozzuk meg, vágjuk apróra és az olajon futtassuk meg egy kicsit. Ha már jól összeesett, és kezdene szószos sűrűséget ölteni, tegyük bele a két gerezdnyi apróra vágott fokhagymát, és pároljuk együtt egy kicsit. Engedjük fel a (lehetőleg házi) paradicsomlével. Tegyük bele a leveskockát, kevergessük, hogy feloldódjon, tegyük bele a másik kanálnyi fűszerkeveréket, keverjük jól össze, majd forraljuk fel egy kicsit.
Ezzel az anyaggal öntsük nyakon egyenletesen a rétegesen lerakott cuccokat, takarjuk le, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük meg. Ekkor le lehet venni a fedést róla, és ha túl sok leve lenne, még 10-20 percet lehet sütni.

Tanácsok:
Megjegyzés:
90 naposok önálló ételként ehetik keményítő napon, nem diétázók pedig köretként valami harmonizáló fűszerezésű húshoz.


A receptet beküldte: Piskóta


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Zöldborsós gombaragu » Sült töltött paprika » Rakott cukkini karikák » Tejfölös párolt hagyma
» zöldséges zellerkrém » Paradicsomos tök » Töltött hagyma » Rakott cukkini
» Tofu zöldséggel » Sajtos sült tök » Libanoni töltött zöldségek » Rakott sárgarépa
» Cukkinis omlett » Sóskamártás » Ricottával töltött cukkini » Cukkinis-fetás lepénykék


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.