Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Rakott túrós-szilvás palacsinta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A palacsintához:
15 dkg finomliszt
5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csipet só
3 tojás
olvasztott vaj a a sütéshez

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megáztatva, apróra vágva. Lecsöpögtetve

Az összeállításhoz:
15 dkg szilvalekvár
3½ dl tejföl, 5 dkg porcukor és 2 tojássárgája összekeverve
1-2 evőkanál porcukor, teaszűrőn átszitálva

Elkészítés:
Elkészítjük a palacsintát. A tészta hozzávalóit beletesszük egy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd a szokásos módon sorra megsütjük a palacsintákat. A sütéshez nem olajat, hanem olvasztott, tisztított vajat használunk, mert ettől sokkal finomabb lesz a palacsinta.

Az olvasztott vaj a következőképpen készül. Fogunk 20 dkg vajat, takaréklángon megolvasztjuk egy lábosban, és néhány percig nagyon óvatosan főzzük, hogy elpárologjon belőle a víz. Az óvatosságra azért van szükség, mert nem szabad, hogy a vaj leégjen, miközben eltávozik belőle a víz. (Igen, a vajban van víz, méghozzá nem is kevés, kb. 20%-nyi.) Ezután alaposan ránézünk az olvadt vajra. Láthatjuk, hogy kétféle összetevőből áll: egy híg folyadékból és sok apró, különálló pöttyből. Ezekre az apró pöttyökre a továbbiakban nincs szükségünk. Ezek azok az ún. tej-szárazanyagok, amelyek leégnek, amikor erős tűzön felhevítjük a vajat. Ezért a megolvasztott vajról óvatosan leöntjük a híg, folyékony részt úgy, hogy az apró pöttyök benne maradjanak a lábosban, majd a híg, folyékony részt félretesszük. Ez a tisztított vaj, ezzel süthetjük a palacsintákat. Sütés után a maradék tisztított vajat tegyük hűtőbe, sokáig eláll.

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy kisebb tepsit.

A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és felcsavarjuk őket. Ezután mindegyiket félbevágjuk, majd egymáson kicsit elcsúsztatva, beletesszük a kivajazott tepsibe. A palacsinták közé rakunk egy-egy kanálnyi szilvalekvárt, megkenjük őket a tejfölös keverékkel, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A töltött palacsintákat 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben, és azonnal tálaljuk.


A receptet beküldte: Gvivike


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csodapalacsinta » Palacsinta alaprecept - » Zabpelyhes rakott kel » Tavaszi rakottas
» Húsmentes rakott krumpli » Palacsintatészta » Rakott karaj katamamamódra » Gombás rakott tészta
» Kerti rakottas » Rakottburgonya » Kukoricás palacsinta » Rakott burgonya sonkával
» Túróval rakott burgonya » Kétszer sült palacsinta » Rakott pecsenye » Csipkés palacsinta


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.