Tutireceptek.hu fejléc

Az én töltöttkáposztám recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
1,5 kg savanyú aprókáposzta
1 savanyú káposztafej
3 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma (magyar)
1,2 kg darálthús (sertés lapocka)
1 egész nyers tojás
1 kg füstölt hús (comb, tarja, csülök, ízlés szerint, de legjobb a parasztsonka)
3 dl rizs (nyersen pohárral kimérve)
pirospaprika, só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, babérlevél
kb. 8-10 ek. zsír
liszt

Elkészítés:
A füstöltet felteszem vízben főni, közben egy nagy edénybe 1,5 hagymát felkockázok és zsíron (maradjon zsír a rántáshoz, 2 ek. min.!) picit pirítom, majd fedő alatt párolom. Az aprókáposztát kimosom, a hagymára pakolom, elkeverem pirospaprikával és felöntöm vízzel. Hozzáteszem a babérlevelet, köményt és borsot ízlés szerint, de sót nem. Maga a káposzta is sós és a füstölt hús is. Belenyomok néhány gerezd fokhagymát (úgy a fej negyedét) és lefedve közepes lángon főzöm.
Közben a rizsre vizet öntök (ami épp ellepi) és alacsony teljesítményen "megmikrózom" (nem kell megfőzni, csak picit elő-főzni, és a mikró nem káros;-)). A darált húshoz hozzáadom a tojást, a rizst, a másik másfél hagymát apróra vágva és a fej fokhagyma felét. Sót, borsot, köményt ízlés szerint, összegyúrom és kicsit állni hagyom.
Addig a fődögélő káposztára ráöntöm a füstölt hús kifőtt levét, magát a füstöltet felkockázva hozzáadom, jól összekeverem, továbbra sem sózom.
Kimosom a káposztaleveleket. Ha fejet veszünk, akkor tetszés szerint lehet nagyobb és kisebb gombócokat csinálni, annyi darabot, amennyit a massza enged, a maradékot feldarabolva savanyúságként megehetjük.
A leveleket a tenyeremre fektetem és éles késsel elvékonyítom a főerét (a kidudorodó részt levágom úgy, hogy maga a levél folytonos maradjon). Ezután betöltöm úgy, hogy ne bújjon ki, ezt írásban nem tudom elmagyarázni, ráadásul néha nekem is "levetkőznek".
Aztán rápakolgatom a káposztára a gombócokat, esetleg felöntöm vízzel, megkóstolom, hogy kell-e só bele (de vigyázni, kell, mert még a levél is enged), lefedem és főzöm. Villanytűzhelyem van és a nagy lapon szoktam közepes fokozaton minimum 1-1,5 órát főzni (és igaziból ezt a mennyiséget két nagylábasban csinálom, mert egybe nem fér:-)).
Az adott idő leteltével, megvizsgálom a gombócokat és a levelek vastagabb részeit, hogy megfőttek-e. Ha igen, akkor kiemelem őket egy tálra és berántom a káposztát. A rántásba (zsíron liszt pirítva) belenyomom a maradék (kb.1/4 fej) fokhagymát és pici pirospaprikát is teszek. A berántott káposztát megkóstolom, és sót teszek bele, ha szükséges (ritkán az).
Visszarámolom a gombócokat, és további fél órát lassú "tűzön" összemelegítem (keverni nem, de rázogatni lehet, hogy ne égjen le).

Tanácsok:
Egy "röpke" 5 órás művelet, de megéri!:-)
Tejföllel és ropogós fehér kenyérrel a legjobb!


A receptet beküldte: vikta


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Paprikás krumpli újragondolva » Pulykamellrolád májjal töltve » Gőzgombóc ringlós töltelékkel » Töltött kelkáposzta
» Spagettis virslifalatok » Rakott vagdalt » Virslis hentestokány » Lencsés sütőtök sonkával
» Kelkáposztás sajtos galuska » Lecsós rakott burgonya » Darált húsos rakott krumpli » Rakott gomba másképp
» Cseresznyés sztrapacska » Húsos-rizses rakott kelbimbó » Camembert tatár » Diétás rakottkrumpli.


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.