| Galyasági pacal bográcsban receptHúsételek Hozzávalók: 2,5 kg tisztított pacal, 25 dkg füstölt szalonna, 6 nagy fej vöröshagyma, 2 babérlevél, egész fekete bors,őrölt pirospaprika, 1 db citrom, darált erős paprika, 2 nagyobb szem érett paradicsom, 2 db zöldpaprika, 6 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt feketebors, só kb. 4 dl vörösbor Elkészítés: Először is előkészítünk mindent, felállítjuk a bográcsot, tüzet rakunk és a bográcsban vizet melegítünk. Minekutána ezzel elvégeztünk, a pacalt beletesszük a bográcsba, melléhelyezünk egy félbevágott citromot, 1 félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, valamint egy kiskanálnyi szemes fekete borsot. Ha szükséges a vizet addig pótoljuk, amíg az a pacalt bőven ellepi és erős tűzön felforraljuk. Ekkor mérsékeljük a tüzet (széthúzzuk a fát), megsózzuk a pacalt, egy megfelelő méretű fedővel lefedjük, és mintegy 2 óra alatt közepes tűzön puhára főzzük. Ha már megpuhult a pacal, óvatosan kiemeljük, egy vágódeszkára helyezzük,és ha kihűlt, vékony csíkokra metéljük. Amíg hűl, készítsük elő a bográcsot, vágjuk vékony csíkokra a szalonnát, és apró kockára a vöröshagymát. Bográcsban, erős tűz fölött kiolvasztjuk a szalonnát, majd megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Sózzuk, a darált és az őrölt pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Elkeverjük, a zúzott fokhagymával, majoránnával és borssal ízesítjük, majd beleöntjük a vörösbort, és jól összeforraljuk. Beletesszük a pacalt, és lassú tűzön készre főzzük. Ez még kb 1 óra, tehát ügyeljünk arra, nehogy odakapjon. Néha óvatosan kavargassuk meg.Főzzük sűrűre, a sós burgonya nem szükséges.Tálaljuk friss, ropogós kenyérrel, és jófajta kékfrankossal. Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |