Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Körömpörkölt... recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
5 db sertésláb
20 dkg zsír
1 kg apró kockára vágott vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
4 púpozott kávéskanál őrölt pirospaprika
2 púpozott kávéskanál ételízesítő
1 fej fokhagyma (10 egészséges gerezd)
3,5 púpozott kávéskanál só
fél kávéskanál csípős őrölt pirospaprika
fél kávéskanál kristálycukor (paradicsom agresszív íze miatt)
1 l víz (induláskor)
fél dl vörösbor (ízlés szerint lehet több is)
A lábos inkább fazékjellegű legyen (könnyebb keverni) minimum 8 literes, tetővel!

Elkészítés:
A zsírt felolvasztom, majd az összevágott hagymát fokozott kevergetés mellett, fedő nélkül aranybarnára pirítom. Nem pároljuk, hanem pirítjuk a hagymát!

A tűzről levéve belekeverem az összetört fokhagymát, a 4 púpozott kávéskanál őrölt pirospapri-kát, a fél kávéskanál csípős őrölt pirospaprikát és az összedarabolt, alaposan megtisztított lábakat. A tűzre visszatéve nagyon alaposan összekeverem a paprikás hagymával. Ezt addig csinálom, míg a hideg hús elkezdi felvenni a hőmérsékletet.

Ekkor felöntöm az 1 l vízzel, hozzáteszem a sót, az összevágott paprikát, paradicsomot, ételízesítőt és a fél kávéskanál kristálycukrot. Alaposan összekeverem, lefedem, és a tüzet igen lassú forrásra beállítom. (Bográcsba is így készül, a tűz *beállítása* arra vonatkozik, gázon könnyebb.) A főzés igen lassú művelet, 4-5 óra is lehet. Fontos, hogy a szaft sűrű, ragacsos legyen, és a hús könnyen leváljon a csontokról. Sűrűn, kb. negyed óránként megkeverem. Elkészülte előtt fél órával öntöm bele a bort (így a bor aromája megmarad a szaftban). Elképzelhető, hogy 2-3 órai főzés után kb. 1-2 dl vizet kell utánatölteni.

A kóstolgatás elkerülhetetlen, van idő az egyéni szájíz szerint fűszerezni!

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: Mildi66


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Ananászos-mézes sertéskaraj » Pikáns gyömbéres csirke » Eredeti Görög Souvlaki! » Gladiátor
» Csirkepörkölt betyárosan » Máj portugál módra » Pikáns csirkeszárnyak » Olaszos lasagne csirkehússal
» Ananászkrémes csirke » Tepsis flekken » Vadasszerűség sertéshúsból » Huszita harci eledel
» Csirke mézes szójaszósszal » Pulykasült zöldségekkel » Borzas csirkemell 2 » Zöldbabos pulykatekercs


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.