| Krumplis burek receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 35 dkg megfőtt, áttört krumpli, 5 dkg puha vaj, frissen őrölt bors, só, fél teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt köménymag, 1 db tojás, fél dl tej, 3 dkg szezámmag. Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. Ehhez egy nagy keverőtálba kanalazzuk a megfőtt, áttört krumplit és a puha vajat. Fűszerezzük a sóval, borssal és a kétféle őrölt fűszerrel, majd az egészet kézzel alaposan összedogozzuk. Jöhet a tészta. A kiolvadt leveles tésztát egy meglisztezett gyúródeszkára tesszük, majd nyújtófa segítségével úgy fél centi vastag négyzetlappá nyújtjuk. Mikor ezzel is elkészültünk egy nagy pogácsaszaggatóval (úgy 8-9 centi átmérőjűre van szükségünk) szép sorban kiszúrjuk a tésztát. Az így kapott korongokat egymás mellé helyezzük aztán a tiszta gyúródeszkán. Egy kis tálkába beletörjük a tojást, majd a tejjel együtt enyhén összehabosítjuk. A tésztakorongok tetejét vékonyan megkenjük a tejes tojással, majd diónyi adag tölteléket teszünk a korong hozzánk közelebb eső felébe. Ezután a korong másik felét ráhajtjuk a tésztára és máris kész a burekünk. Hogy még csinosabb legyen a félkör alakú széleit miután jó alaposan összenyomkodtuk, hogy a sülésnél ne nyíljon szét, a villa hegyével szépen megvonalkázzuk. Miután mindegyik nyers, töltött burek a tepsiben csücsül, vékonyan megkenjük a tetejüket a maradék tojásos tejjel és jó alaposan megszórjuk őket a szezámmaggal. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készülnek el a finom falatok. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |