Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Vadas csirke recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12.5 dkg-os darabok),
frissen őrölt bors,
3 evőkanál libazsír,
2 evőkanál szójaszósz,
1.5 dl víz.

A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
30 dkg sárgarépa,
15 dkg zeller,
5-5 szem szegfűszeg és borókabogyó,
3 babérlevél,
1 citrom,
2 dl tejszín,
1 csapott evőkanál mustár,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
2 evőkanál libazsír,
só és frissen őrölt bors,
1 púpos evőkanál barna cukor,
3.5 dl víz,
1 dl száraz fehérbor.

A tálaláshoz 1 csokor friss petrezselyem.

Elkészítés:
A csirkecombokat megborsozzuk és egy mérőkancsóban összekeverjük a vizet a szójaszósszal. A libazsírt egy 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt lángon megolvasztjuk, majd erősítünk a lángon, és a csirkecombokat 3-4 perc alatt aranybarnára pirítjuk a forró zsíron.

A megpirított csirke alatt mérsékeltre csavarjuk a lángot, és hozzáöntünk annyi szójaszószos vizet, hogy a combok alsó 1/3-ig érjen. Ezután lefedjük a serpenyőt és a combokat 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Közben néha megforgatjuk őket, hogy egyenletesen puhuljanak, és ha kell, apránként pótoljuk alóluk a szószajószos vizet.

Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd késes betétű robotgépben összedaráljuk őket. A szegfűszeget és a borókabogyót mozsárban durvára törjük, aztán széttépkedve hozzáadjuk a babérleveleket: ez lesz a fűszerkeverékünk. A citromról krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 hosszabb héjdarabkát, majd kifacsarjuk a levét és átszűrjük. A tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük.

Indulhat a mártás-főzés. A libazsírt mérsékelt lángon megolvasztjuk egy 26 cm átmérőjű serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségreszeléket, megsózzuk-megborsozzuk és ráhintjük a barna cukrot, a fűszerkeveréket meg a citromhéj-darabkákat.
A serpenyő tartalmát összekeverjük, és nagy lángon, csak néha megkeverve, 3-4 perc enyhén lepirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a vizet meg a bort, és megvárjuk, hogy felforrjon. Ezután lefedjük és mérsékelt lángon 5 perc alatt puhára pároljuk az egészet.

Befejezzük a mártást. A megpárolt, fűszeres zöldségreszelékből kivesszük a citromhéj-darabkákat, majd turmixgépben az egészet összepürésítjük és visszaöntjük ugyanabba a serpenyőbe, amelyet eddig is használtunk. Hozzákeverjük a keményítős tejszínt, aztán megízesítjük annyi citromlével, amennyitől kellemesen savanykássá válik, és mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve besűrítjük.

Tálaláskor a kész mártással bőségesen megöntözzük a megpárolt csirkecombokat és az ételre apróra vágott, friss petrezselymet hintünk.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csirkehúsos tavaszi saláta » Barackos csirkemell » "Vad"csirke » Csirke- ragu leves
» Csirke tárkonnyal bevonva » Szőlős csirkepecsenye » Csirkemelles rántotta » Gong-bao csirke 1 főre
» Csirkés leveles-táska » Gombás csirke 2 » Vadas, marha húsból » Ashanti csirke
» Csirke Dubary módra » Zalai csirkeleves » Mexikói csirkesaláta » Csirkés masnitészta


Minden jog fenntartva © 2021, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.