Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Őzcomb gersliropogóssal recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
- 1 kg őzcomb
- 3 db nagyobb hagyma
- 1 csomag újhagyma (vagy 1 szál póréhagyma)
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db kisebb zellergumó
- 1-2 db zöldpaprika
- 3-4 evőkanál libazsír
- 30 dkg hántolt árpagyöngy (gersli)
- 4 dl tejföl
- 2 evőkanál mustár
- 3 dl száraz vörösbor
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 evőkanál liszt
- olaj (én az extra szűz olívát szeretem) a pácoláshoz
- friss kakukkfű
- babérlevél
- rozmaring
- bazsalikom
- só
- bors
- kristálycukor

Elkészítés:
Az őzcombot 2x2 centis kockákra vágom, gyengén sózom, borsozom, adok rá némi mustárt, kakukkfüvet, kézzel alaposan elkeverem, egy jénai tálba rakom, felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Hűtőben 2-3 napig így érlelem. A gerslit a készítés előtti estén vízbe beáztatom.

Készítése napján a hagymát félfőre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt őzhúst leszűröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom.

Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyőt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt őzhúsomat, amit szűrőkanállal kiemelek a serpenyőből, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom.

A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az előkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fűszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára főzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem.

Közben a másik serpenyőben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszűrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzöm, ha kész, leszűröm. Hagyom kihűlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Fasírtszerű legénykéket formázok belőle, amit előmelegített sütőben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök.

Hússal teli serpenyőmben a puhára párolt őzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sűrítem, összeforralom.

Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az őzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belőle.

Tanácsok:
Természetesen bármilyen más vadhúsból (szarvas, vaddisznó), de marha- vagy borjúhúsból is készíthetjük.


A receptet beküldte: csorieva


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Narancsos Őzcomb » Citromos őzcomb » Őzcomb pikáns mártással » Eredeti Görög Souvlaki!
» Töltött szűzpecsenye » Gombás rakott hús » Toroskáposzta » Csirkecsoda I.
» Pikáns csirkecomb. » Hamburger izraeli modra » Bundában sült pulykaérmék » Bolgár rizseshús
» Almás sült csirke » Pikáns húsos palacsinta » Azték csirkefalatok » Húsfelfújt


Minden jog fenntartva © 2021, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.