Tutireceptek.hu fejléc

Hagymás pogácsa recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy doboz tejföl
csipet cukor
5 dkg élesztő
7 dkg vaj
3. 4 fej lila-hagyma

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd belekeverjük a sót. Közepébe egy mélyedést készítünk, ide tesszük a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük két órára.

A 7 dkg vajat felolvasztjuk, majd a fél karikára vágott lila-hagymát lassú tűzön pirosra sütjük benne. Langyosra hűtjük.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma háromnegyedével megkenjük.

Ezután hajtogatjuk. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentjük a tésztára.
Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd kettéhajtjuk. Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél, egy órán át.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket és hagyjuk megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Végül lekenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Kb. 10, 12 perc alatt készre sütjük. Három nagy tepsi lesz belőle.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Póréhagymás babsaláta » Sörös-tepertős pogácsa » Fokhagymás ecetes szilva » Parmezános burgonyapogácsa
» Libacomb fokhagymásan » Fokhagymás sertésszelet » Fokhagymás máj » Medvehagymás fűszervaj
» Fokhagymás húspástétom » Tepertős pogácsa 2 » Mártuska pogácsája » Hagymás-mazsolás rizs
» Hagymasaláta székelyesen » Hagymás málé » Fokhagymás-diós lapcsánka » Gombás rizspogácsa


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.