Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Szalontüdő hagyományosan recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1 kg sertéstüdő, sertésszív és sertésnyelv vegyesen, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, fél citrom, 2 db babérlevél. Ízlés szerint cukor, mustár, olaj, őrölt bors és só

Elkészítés:
A nyers tüdőről és szívről, a letisztítjuk a hártyákat, a porcos részeket és a zsírt.Megtisztítjuk a sertésnyelvet is, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük kb. 1 és fél - 2 óra alatt. Ha megfőtt leszűrjük. A nyelvet megszabadítjuk a főzés után könnyen lehámozható, levakarható felső érdes fehér rétegétől. A megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk és a forró zsiradékban megdinszteljük. Ezt követően beletesszük, és világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban, Ezután azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Ízesítjük sóval, beletesszük a babért, a kockára vágott sárgarépát és megfőzzük. Amikor puha, kivesszük a babért, és botmixerrel teljesen simára pépesítjük a mártást. Ezután beletesszük az összevágott húscsíkokat, majd citromlével, mustárral és őrölt borssal pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és pár pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Tanácsok:
Ez a régi magyar étel kissé munkaigényes,ezért is érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Ízlés szerinti tésztakörettel vagy burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc

A receptet beküldte: varbóc


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Szalontüdő » Betyáros rántott szelet » Csirkemell görögösen » Göngyölt csirkemell
» Tejfölös húsgombóc » Ínyenc paprikás csirke » Párolt felső combfilé » Fasírttekercs
» Babedli (4 személyre) » Kocsmáros halom » Káposztával töltött dagadó » Erdélyi töltött paprika
» Azték csirkefalatok » Fűszeres sertésoldalas » Fűszeres báránycomb » Csirkemáj baconszalonnában


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.