Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Falunapi pörkölt recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
(20 főre)

1,5 kg vöröshagyma (tisztítva,kockázva)
1 fej fokhagyma (tisztítva, egészben)
15-20 dkg császárszalonna (kockára vágva)
0,5 kg sertészsír
2 kg köröm
2 kg csülök
1,5 kg marhanyak
1,5 kg disznóhús
1 kg máj
1 kg gomba
3 dl száraz vörösbor

Fűszerek:

bors
őrölt paprika
rozmaring
tárkony
babérlevél
köménymag
4 db zöldpaprika
3-4 db paradicsom
cseresznyepaprika egészben

Elkészítés:
A csülköt kicsontozom és levágom a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra vágom. A marhát és a sertésszívet szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágom.
Egy megfelelő méretű bográcsban a zsíron aranyszínűre megpirítom a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk az apró, félcentis kockákra vágott hagymát.
Mikor a hagyma üvegesre pirul, beleborítom a marhahúst, a csülköt, meg a körmöt.Többször átkeverve addig pirítom míg színt nem kap minden hús, azután megsózom és beleszórom az előkészített fűszereket. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami éppen hogy el nem lepi. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot és a fokhagymát. Legalább 3/4-1 órát főzöm. Ekkor adjuk hozzá a sertéshúst, még sót, és ha kell, még önthetünk hozzá bort, esetleg még fűszerezhetjük. Innentől már addig főzzük, amíg megállapíthatjuk, hogy még egy fél óra és elkészül. Ekkor adjuk hozzá a májat és a gombát. Ahogy a máj elkészült, lezárjuk alatta a gázt és késznek nyilvánítjuk a pörköltet. Vigyázzunk, mert a máj pillanatok alatt megkeményedik.

Tanácsok:
Friss kenyérrel, puliszkával, galuskával, savanyúsággal, ill. friss salátával kínáljuk.


A receptet beküldte: Rozália


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csülökpörkölt » Avasi pincepörkölt » Galyasági vegyes pörkölt » Pörkölt zöldbabbal
» Virsli (tavaszi) pörkölt » Köröm pörkölt » Kecskepörkölt » Sertés pörkölt
» Csirkemell pörkölt » Pörkölt Ponty » Velős pacalpörkölt » Pikáns nyúlpörkölt
» Marhalábszár pörkölt » Cigánypörkölt » Vörösboros zúzapörkölt » Borsós laskagomba pörkölt


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.